Miskolc-Avasi Görögkatolikus Parókia

Avas-déli Isteni Ige templom, Teológus Szent János görögkatolikus kápolna

BelépésNaptár

június 2020
V H K SZ CS P SZ
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Köszönjük!

Közelgő eseményeink

Térkép


Miskolc-Avasi Görögkatolikus Egyházközség nagyobb térképen való megjelenítése

Nagycsütörtökön Jézus utolsó, Titkos vacsorájára emlékezünk. Ősei szokása szerint az Úr Jézus elköltötte tanítványaival a zsidó pászkavacsorát. A zsidók húsvét éjszakáján felidézik, miként szabadította meg Isten atyáikat az egyiptomi fogságból. Az egyik rabbi azt írja: „Minden korban és időben minden zsidó ember köteles magára úgy tekinteni, mint aki saját maga személyesen szabadul ki Egyiptomból.” Nem azt mondja, „mintha” ő szabadulna ki, hanem: „mint aki maga személyesen szabadul ki Egyiptomból”. S hát valóban: ha akkor az ősök nem kelnek át csodálatos módon száraz lábbal a Vörös tengeren, akkor ma nem ehetnék utódaik a pászkavacsorát.

A zsidók számára ez a kivonulás mai napig Isten legnagyobb, legcsodálatosabb tette. Ő bizonyította hűségét, hogy kitart a nép mellett, akkor is, ha az bűnös, akkor is, ha az időnként rossz útra tér. Mert Isten hűséges a szövetséghez, amit megkötött az Ősatyákkal, Ábrahámmal, Izsákkal és Jákobbal.

Jézus Krisztus új szövetséget kötött a saját vére által: „Ez az én vérem, az új szövetségé, mely értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára.” Ezt az „értetek” nem olyan értelemben kell venni, mint ha azt mondta volna „a ti kedvetekért”, hanem sokkal inkább: „helyettetek”. Krisztus az, aki a szörnyű halált önként magára vette, értünk, „helyettünk”, hogy nekünk ne kelljen az örök halálban elvesznünk. A mi bűneinkért halt meg. Helyettünk. Ezért a mai napon, és valahányszor a Szent Liturgiát ünnepeljük — reméljük, minél hamarabb lesz módunk rá — minden kereszténynek úgy kell tekintenie magára, mint akiért Krisztus önmagát adja a kereszten. Személyesen. Értem.

 

Kápolnánk ikonjával kívánok Mindenkinek áldott Nagycsütörtököt!alt

Támogatás

A Parókia számlaszáma:
CIB Bank Rt. 

10700086-48169802-51100005

Ki olvas minket?

Oldalainkat 65 vendég böngészi