Miskolc-Avasi Görögkatolikus Parókia

Avas-déli Isteni Ige templom, Teológus Szent János görögkatolikus kápolna

BelépésNaptár

június 2020
V H K SZ CS P SZ
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Köszönjük!

Közelgő eseményeink

Térkép


Miskolc-Avasi Görögkatolikus Egyházközség nagyobb térképen való megjelenítése

alt

Krisztus föltámadt!

Húsvét éjszakájának hosszú olvasmányai a szabadulásról szólnak: Isten kiszabadítja Izrael népét az egyiptomi fogságból, Jónást a cethal gyomrából és a három babiloni ifjút a lángoló kemencéből, akiket az uralkodó halálra ítélt, mivel nem voltak hajlandók a bálványszobrot imádni. Az tüzes kemencébe vetett ifjak a tehetetlenség és a kilátástalanság legmélyéről sóhajtanak imájukkal az Úrhoz: „Kisebbek lettünk, Urunk, minden népnél, és megalázottak vagyunk ma szerte a földön bűneink miatt: s nincs jelenleg sem fejedelmünk, sem prófétánk, se vezérünk, sem égőáldozatunk, sem hálás felajánlásunk, sem tömjénáldozatunk, és helyünk sincs, ahol színed elé tehetnénk zsenge termésünket, hogy elnyerhessük irgalmadat.” Mintha a mi szívünkből szólna most ez a fohász: nincs áldozatunk sem, amit az Úrnak bemutathatnánk, nem tudjuk együtt ünnepelni a Szent Liturgiát hetek óta.

Az egyiptomi fogságban szorongattatott zsidók, a cethal gyomrának sötétjébe zárt Jónás, a halál torkából kiáltó három ifjú Istenre bízza magát. Fogalmuk sincs, Isten hogyan segíthetne rajtuk ezekben a helyzetekben, de minden bizalmukat belé vetik. A három ifjú öntudatosan vágja oda a zsarnoknak: „Az Isten, akit mi imádunk, van olyan erős, hogy kiragadjon bennünket a tüzes kemencéből is, és megmentsen bennünket kezed közül. De, még ha nem is tenne így, tudd meg király, hogy isteneidet nem imádjuk, és az aranyból készíttetett bálványszobrod előtt nem hódolunk!” Az egyetlen igaz Isten ismerete az életnél is többet ér számukra.

Isten szabadítása sokféle. Ő, aki végtelen, a legkülönbözőbb módokat és időket választja ki, hogy megsegítse azokat, akiket szeret. A fenti történet szereplőit látványosan, egy szempillantás alatt szabadította ki a bajból. Kevésbé volt látványos az, ahogy Jézus az embert az örök haláltól megszabadította. Húsvéti ikonunk nem a föltámadott Urat ábrázolja, hanem azt a Krisztust, aki erőteljesen leszáll a pokol mélyére, és megragadja csuklójánál fogva az emberiség ősszüleit, Ádámot és Évát, és mintegy kitépi a halál körmei közül. S míg ez a küzdelem az alvilágban lejátszódik, Jézus valójában mozdulatlanul pihen a sírban. Az üdvösség nem látható. Még kevésbé volt látványos az, ahogy Isten Jézust, szeretett Fiát föltámasztotta a halálból. Senki nem látta, senki nem hallotta. Nem is lehetett azt érzékelni, hiszen a föltámadás már egy másik világ rendjéhez tartozik.

Maga a föltámadott Jézus sem jelenik meg hirtelen mindenkinek. A húsvéti örömöt mi általában úgy élünk meg, hogy a gyászos énekeket az éjfélkor vagy hajnalban kezdődő föltámadási körmeneten egy csapásra fölváltja a feltámadás diadalmas hangja. Krisztus föltámadásakor nem így történt. A föltámadás öröme bizony nagyon lassan áradt szét az egész világba, de még csak a tanítványok kis körébe is. Először csak néhány asszony értesült róla, de bennük is legalább úgy működött akkor még a félelem, mint a remény. Az apostolok, akik a meghurcolástól való félelmükben magukra zárták az ajtót, a kenethozó asszonyok tudósítását nem is örömként fogadták, inkább zavarkeltésként. Nahát, gondolhatták, még csak nyugodtan gyászolni sem engedik őket ezek az asszonyok!

Dacára a félelemnek, a kételyeknek, a csüggedésnek, mindennek ellenére a föltámadás öröme lassan-lassan eljutott minden Istent kereső ember szívébe. Eljutott a szorongó és szégyenkező Péterhez, a kétkedő Tamáshoz, eljutott az elvakult, akkor még Krisztust-üldöző Pálhoz is. Mint ahogy a tavaszi rügy észrevétlenül növekszik az ágon és egyszer csak kipattan, úgy nyílott ki az öröm a szívekben, akik bíztak Istenben. Egyeseknél korábban, másoknál később, de végül is nem állhatott semmi útjába ennek az örömnek.

Kívánom, hogy mindannyiunk szívének akár zárt ajtaján is hatoljon át ez a húsvéti öröm, és ragyogjon be bennünket Krisztus fényessége és békéje!

Támogatás

A Parókia számlaszáma:
CIB Bank Rt. 

10700086-48169802-51100005

Ki olvas minket?

Oldalainkat 60 vendég böngészi