Miskolc-Avasi Görögkatolikus Parókia

Avas-déli Isteni Ige templom, Teológus Szent János görögkatolikus kápolna

BelépésNaptár

december 2021
V H K SZ CS P SZ
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Köszönjük!

Közelgő eseményeink

Nincs esemény

Térkép


Miskolc-Avasi Görögkatolikus Egyházközség nagyobb térképen való megjelenítése

Miskolc-Avasi Görögkatolikus Parókia és temploma és kápolnája

 

Miskolc legnagyobb hegyén, az Avason, van egy lakótelep. A lakótelep közepén van egy templom. Ez egy különleges ‒ közös ‒ templom: az avasi római katolikusoké, az avasi görögkatolikusoké, és a templom köré épült a Jezsuita Gimnáziumé. A templom mellett természetesen mindenkinek megvan a saját része. Nekünk is van saját görögkatolikus kápolnánk, hittantermünk és parókiánk.

 

A templomépítés gondolata, ötlete 1974-ben született. Az Északterv akkori főmérnöke, néhai Horváth István, a Miskolc Város Tanácsa megbízásából készített avasi beépítési tervben, a jelenlegi területet nem engedte beépíteni, üresen hagyatta, egy majdani templom építése céljából. Horváth István hitét gyakorló katolikus volt, a selyemréti Szent István-templomba járt (a templom új tornyát is ő tervezte). A beépítési terv egyeztetései során, az akkori pártbizottság és a Városi Tanács felelős képviselői előtt is kiállt az elképzelése mellett (ami nagy hitvallás és merészség abban az időben!). Így ez a terület nem került beépítésre. A 80-as évek második felében érezhetően enyhült a politikai helyzet, s ebben a helyzetben hozta elő a templomépítés ötletét dr. Velkey László professzor, az akkori avasi városrész országgyűlési képviselője. Ő kultúr létesítményeket és templomot „álmodott” az avasi városrészre, hogy „a városrész ne csak robusztus, vaskos betonokból álljon, hanem lelke is legyen.” A lakosság életkörülményeinek javítását szolgáló javaslatai között kezdeményeztetemplom építésének szükségességét.

 

1988-ban négy egyház képviselői, a város és a megye vezetői és a tervezőhivatal jegyzőkönyvben rögzítették ökumenikus templomépítési szándékukat és a feladatokat. Közben a reformátusok és az evangélikusok visszaléptek a templomépítéstől, így közös római és görögkatolikus templom tervei készülnek el. A templom terveit Ferencz István építész készítette. Elképzelés: Bencés Gimnázium és Monostor építése. Méretek: 240 fős főhajó karzattal, 2×60 fős kápolna, felettük hittantermek, 900 m2 alapterület.

 

Szervezőlelkészeket nevezett ki a két főpásztor, majd 2 év és 3 hónap alatt felépült a templom! A templom megosztása: a főhajó 4/5 része római katolikus tulajdon, 1/5 része görögkatolikus tulajdon. A parókia, a kápolna és a felette lévő hittanterem saját tulajdon. A templom titulusa: Isteni Ige-temploma. A görögkatolikus kápolnáé: Szent János apostol és evangélista. A templombúcsú ideje: szeptember utolsó vasárnapja. A búcsú mindig közös: egyik évben római katolikus szentmise görögkatolikus atya lelkigyakorlatával és igehirdetésével, a következő évben pedig görögkatolikus Szent Liturgia római katolikus atyák lelkigyakorlatával és igehirdetésével. Hétköznapi szertartásainkat a kápolnában végezzük, s a vasárnapi Szent Liturgiák és a nagyobb ünnepek szertartásai a templomban vannak.

 

Kialakult az egyházközségek közös lelkipásztori programja, amelyben fontos szerepet kapott a – Jezsuita Gimnáziummal közösen – az avasi lakótelepen élő emberek megszólítása. Hosszú ideig itt találtak otthonra találtak a városban működő Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda dolgozói és gyermekei is, majd szinte őket felváltva az Avasalján átvett Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola – később Szakgimnázium – ünnepi programjai is.

 

A templom szentélyében található egy hatalmas festett kereszt és négy, nagyméretű, mozgatható ikon, amelyek görögkatolikus szertartások végzésekor ikonosztáz gyanánt szolgálnak. Ezeket valamint akápolna ikonosztázát és szentélyét dr. Kárpáti László festette. A kápolna éke egy 18. században készült Istenszülő-ikon, valamint az 1905-ös pócsi könnyezés centenáriumára készült Máriapócsi Istenszülő-ikon. Ez utóbbit és kápolnánk ünnep-ikon sorozatát Dr. Janka Gábor kazincbarcikai görögkatolikus parókus festette. Gyönyörű üvegablakunkat Monostory Viktória festette.

 

Kápolnánk a legbensőségesebb otthonunk. Ha csak ketten-hárman vagyunk benne, akkor az érezhetően velünk együtt imádkozó angyalok töltik be a teret. De amikor – pl. a nagyböjti Előszenteltek liturgiáján – gyertyák sokaságának enyhe világossága mellett „teltházzal” imádkozunk, akkor a megsejthetünk valami többet a Mennyország szépségéből.

 

A nagyobb ünnepeinkre – Karácsony, Húsvét, Pünkösd… – közös lelki és közösségi programokkal készülünk. Sokszor együtt ünnepelünk. Ilyen a templombúcsúnk is: közös filmvetítés, több napos imádság, előadások és közéleti beszélgetések, kiállítás, lelkigyakorlat, s a szombati közösségi nap előzi meg, hogy a vasárnapi Szentmisén vagy Szent Liturgián és az azt követő agapén együtt ünnepelhessünk.

 

Lelki programjaink mellett vannak a kisebb közösségeinknek is rendszeres összejövetelei. De az egész közösséget is megszólítjuk: szervezünk disznótort, közösségi napot, kenyérlángos sütést, kukorica főzést, közös meccsnézést – vagyis élünk. És szívesen fogadunk új ismerősöket…

Támogatás

A Parókia számlaszáma:
CIB Bank Rt. 

10700086-48169802-51100005

Ki olvas minket?

Oldalainkat 24 vendég böngészi